Europejski Rok Wolontariatu 2011 Drukuj
kopia_mdw_11.jpg         Międzynarodowy Dzień Wolontariusza  - 2 i 5 grudnia 2011 w Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej
Pierwszego dnia w piątek, 2 grudnia, w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej zorganizowana została konferencja nt.  „Wolontariat to mi się opłaca”. Piątkowe spotkanie rozpoczęło się wręczeniem nominacji do nagrody Ubi Caritas. Z rąk Prymasa Polski                              ks. abp. Józefa Kowalczyka nominacje otrzymali: Pan Jacek Kowalski – Prezydent Miasta Gniezna, Pan Dariusz Pilak – Starosta Powiatu Gnieźnieńskiego oraz Pan Szymon Fabisiak – Prezes PSS Społem Gniezno. Kolejnym punktem dnia był wykład pt. Misericordia. U źródeł etosu chrześcijańskiego wolontariatu, który wygłosił ks. dr. Maciej Olczyk                                         z Prymasowskiego Wyższego Seminarium Duchownego w Gnieźnie. Swoją pracę przedstawili również wolontariusze ze Świetlicy Środowiskowej „Promyk Dobra”                                 w Chodzieży oraz  wolontariusze z Centrum Wolontariatu z Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej. W trakcie trwania konferencji można było obejrzeć wystawę prac podopiecznych Ośrodka Miłosiernego Samarytanina Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej.
- Chcieliśmy, aby pierwszy dzień był inspiracją do dalszego działania dla wolontariuszy,  a szczególnie dla ich liderów, których zaprosiliśmy z całej archidiecezji – tłumaczył Ks. Krzysztof Stawski, dyrektor Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej. -  Na ten dzień zaprosiliśmy również przedstawicieli różnych placówek, w których pracują wolontariusze skupieni w naszym centrum – dodał Ks. Stawski – będzie to więc również możliwość poznania się i podzielenia doświadczeniami.
5 grudnia w poniedziałek, święto wolontariuszy rozpoczęło się Mszą św. w katedrze, podczas której  grupa młodych ludzi została oficjalnie przyjęta w poczet nowych wolontariuszy. Następnie świętowanie przeniosło się do  auli I Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Chrobrego  w Gnieźnie. W auli I LO  wręczone zostały  nagrody dla najbardziej zaangażowanych Szkolnych Kół Caritas, które wzięły udział w konkursie „Operacja Niewidzialna/Pomocna Dłoń”. -  tłumaczy Ks. Krzysztof Stawski – (W konkursie nagrodzeni zostali: I nagroda – Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Słupcy, II nagroda – Gimnazjum im. bł. ks. Mariana Skrzypczaka w Mięcierzynie, III nagroda – II Liceum Ogólnokształcące im. Dąbrówki w Gnieźnie) Następnie wolontariusze z Domu Pomocy Społecznej w Mielżynie przedstawili krótki film o swojej pracy wolontariackiej. Punktem kulminacyjnym obchodów był koncert zespołu New Life’m.
opr. M.R.

Galeria zdjęć  5.12.2011                                          Galeria zdjęć 2.12.2011