Wigilia w Domu Matki i Dziecka Drukuj
kopia_wigiliadmd_856.jpgW Domu Matki i Dziecka rozpoczęło się już radosne świętowanie. 21 grudzień to ostatni dzień, kiedy mogliśmy wspólnie wszyscy zasiąść przy wigilijnym stole, gdyż większość z nas spędza Święta Bożego Narodzenia w domach rodzinnych.
Uroczystego wprowadzenia dokonał dyrektor Caritas ksiądz Jacek Dziel, który odczytał Słowo Boże o narodzeniu Pana Jezusa. Ciepłe słowa księdza sprawiły, że każdy z nas przeżył na nowo tamto wydarzenie opisane w Ewangelii. Po modlitwie przyszedł czas na dzielenie się opłatkiem. W takich chwilach czujemy, jak bardzo jesteśmy wszyscy sobie bliscy i jak dobrze znamy swoje pragnienia, czego wyrazem są składane sobie nawzajem życzenia. Kiedy wszystkie dzieci i pracownicy wymienili się życzeniami i serdecznymi uściskami zasiedliśmy przy świątecznym, bogato zastawionym stole. Gdy już napełniliśmy swoje brzuszki nadszedł czas śpiewania kolęd. Przy blasku choinki i rozpalonych świec promieniały nasze uśmiechnięte twarze oraz rozbrzmiewały głosy młodszych i starszych zasiadających przy wigilijnej kolacji. Ten podniosły nastrój dodatkowo wzbogaciło ekscytujące oczekiwanie na Świętego Mikołaja. Gdy już Święty pojawił się ze swoimi Elfami w drzwiach niektórzy z nas mieli chwile zawahania, czy oby nie trafi nam się tylko rózga. Tym razem Gwiazdor był dla nas bardzo łaskawy i hojny gdyż przemilczał nasze mniejsze i większe wybryki. Dzięki ogromnemu zaangażowaniu uczniów z I Liceum Ogólnokształcącego w Gnieźnie, którzy przeprowadzili wcześniej kwestę na ulicach naszego miasta każdy otrzymał aż po trzy prezenty. Byliśmy zaskoczeni tak bogatymi upominkami. Szczególną radość sprawiły nam nowe magnetofony. Choć po krótkim poczęstunku musieliśmy pożegnać Świętego Mikołaja i jego pomocników, radości nie było końca, gdyż pani kierownik wręczyła nam kolejne prezenty, pozostawione przez innych Gwiazdorków. W tym miejscu należą się szczególne podziękowania Pani Iwonie Czajce i jej pomocnikom, która co roku dba o to, by nasze listy dotarły na czas do Gwiazdora.
    W tej radosnej atmosferze zakończyła się nasza wspólna wieczerza, z której relację chcielibyśmy zakończyć słowami Matki Teresy z Kalkuty: „Zawsze, ilekroć uśmiechasz się do swojego brata i wyciągasz do niego ręce, jest Boże Narodzenie”. Dziękujemy wszystkim tym, którzy wyciągnęli do nas rękę i sprawili, że tego wieczoru królował uśmiech na naszych twarzach. Życzymy, aby i Wam nie zabrakło ciepła i radości przy wigilijnym stole.

wigiliadmd_847.jpg