Nowi wolontariusze Caritas Drukuj

img_1820.jpg- Posługa wolontariuszy zawsze jest tak zorganizowana, aby pomagać  drugiemu człowiekowi. Nie zawsze trzeba coś robić, czasami wystarczy po prostu z nim być – mówił, ks. Krzysztof Woźniak, zastępca Dyrektora Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej,  podczas uroczystej, sobotniej immatrykulacji wolontariuszy  – Kochajmy więc każdego człowieka, obojętnie jaki on jest.

Uroczystą Mszę św. (7 marca br), odprawił ks. Krzysztof Woźniak w kaplicy Domu Pomocy Społecznej dla Dzieci, prowadzonego przez Zgromadzenie Sióstr Świętego Dominika w Mielżynie. Do grona pełnoprawnych wolontariuszy zostało oficjalnie przyjętych dziesięcioro młodych ludzi, którzy przez ostatnie pół roku pomagali, z ramienia Centrum, w różnych instytucjach charytatywnych,  a także angażowali się w pomoc podczas akcji Caritas.
             W trakcie sobotniej Eucharystii wolontariusze złożyli uroczyste ślubowanie i wręczone zostały im identyfikatory. – Pamiętajcie proszę, że trzeba mieć czyste sumienie, być i mieć oczy otwarte na drugiego człowieka. Siłę do działania zawsze odnajdziecie w modlitwie -  mówił ks. Krzysztof Woźniak, przyjmując od nowych wolontariuszy zapewnienia, że będą m.in. „bezinteresownie pomagać człowiekowi będącemu w potrzebie”, a także „szanować człowieka potrzebującego pomocy i nie okazywać mu wyższości i dominacji”.
Po ślubowaniu ks. Dyrektor wręczył nowym wolontariuszom identyfikatory, będące swoistym „dowodem tożsamości” każdego wolontariusza, a także Pismo Święte Nowego Testamentu w przekładzie ekumenicznym. – W Słowie  Bożym zawsze odnajdziecie siłę do działania i miłowania drugiego człowieka – przypomniał Ks. Krzysztof Woźniak.

W Centrum Wolontariatu Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej skupiona jest kilkusetosobowa rzesza wolontariuszy, w tym ponad 600 osób zaangażowanych jest w pięćdziesięciu dziewięciu  Parafialnych Zespołach Caritas oraz w dwunastu Szkolnych Kołach Caritas. Do tej grupy zalicza się też ponad  70 -osobowa grupa - są to zarówno wolontariusze stali, którzy opiekują się potrzebującymi w placówkach charytatywnych, jak i akcyjni, pomagający w przygotowaniu imprez dobroczynnych oraz kampanii interwencyjnych.

Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej serdecznie zaprasza wszystkich, którzy chcieliby należeć do wielkiej rodziny wolontariuszy do naszej siedziby: os. Orła Białego 20, 62 – 200 Gniezno; tel. 061 425 58 24
opr. L.M.
fot. Mariusz Słomowicz