Młodzież z DAS twórcza i aktywna! Drukuj
sam_2758.jpg    W okresie kwiecień- grudzień 2018 r., w Domu Aniołów Stróżów w Kruszwicy realizowano dotację Samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego „Moja przyszłość w moich rękach”. Projekt pozwolił stworzyć ciekawą ofertę programową dla 40-osobowej grupy młodzieży skupionej w kruszwickiej placówce Caritas.
  Oferta ta przyczyniła się do przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu młodzieży i zapewniła jej możliwość właściwego rozwoju. Pozwoliła także na pogłębienie jej zainteresowań i uzdolnień. W DAS odbyło się  wiele interesujących zajęć prowadzonych przez specjalistów.
Zajęcia muzyczne pozwoliły na wyrobienie praktycznych umiejętności, takich jak: emisja głosu, podstawy gry na instrumentach, przygotowywały młodzież do występu w Konkursie Poezji Religijnej , Imprezie Końcowej, umożliwiły obejrzenie koncertu muzyki operowej i operetkowej w Teatrze Miejskim w Inowrocławiu.
  Zajęcia plastyczne uczyły stosowania różnych technik plastycznych, pobudzały wyobraźnię twórczą uczestników, pozwoliły młodzieży brać udział w konkursach plastycznych :„Pod skrzydłami Anioła…”, „Zapobiegajmy pożarom”.
  Na Warsztatach Dziennikarskich można było uczyć się redagowania artykułów, sposobów pozyskiwania informacji, pisania recenzji po filmach obejrzanych w kinie.
  Przeprowadzono cykl ciekawych zajęć dotyczących 100-rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Wykład „Polska niepodległa 1918 - 2018” kończył się konkursem, którego zwycięzcy mogli zdobyć cenne nagrody.
  Dzięki wycieczce na Pałuki, uczestnicy zajęć mogli zwiedzić muzea w Biskupinie, Żninie i Wenecji, zobaczyć pomnik księcia Leszka Białego w Marcinkowie Górnym i Zaurolandię w Rogowie.
  Młodzież korzystała z zajęć sportowych. Obejmowały one wyjazdy na basen, kręgielnię, siłownię, udział w zawodach tenisa stołowego i Turnieju Warcabowym w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym w Kruszwicy.
   Realizowane zajęcia pozwoliły młodzieży na pobudzenie jej aktywności twórczej, rozwinięcie ich uzdolnień i wiedzy oraz uświadomiły konieczność potrzeby zmiany postawy życiowej i wartości.

Tekst : Piotr Olubiński
Zdjęcia: Hanna Olubińska