11 listopada w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Kłecku Drukuj
11_1280x768.jpg
   W przeddzień obchodów 100 Rocznicy Odzyskania przez Polskę Niepodległości w naszym kłeckim warsztacie wzięliśmy udział w uroczystej akademii.

Na wstępie poczet sztandarowy wniósł flagę i odśpiewaliśmy Hymn Polski. Następnie wysłuchaliśmy montażu słowno-muzycznego. Wybrzmiały w nim następujące słowa:
Historia Polski przez stulecia była bardzo trudna, jednak duch polskości w narodzie nigdy nie zaginął. Tak było w czasie pierwszej i drugiej wojny światowej. Tak było podczas 123 lat zaborów, kiedy Polska była podzielona między trzy sąsiednie państwa Rosję, Prusy i Austrię. Polacy mimo porażek walczyli w wielu powstaniach.
Do walki motywowały ich pieśni patriotyczne, które wspólnie odśpiewaliśmy, m.in. „Przybyli Ułani pod okienko”, „Deszcz jesienny deszcz”, „Rozkwitały pąki białych róż”.
Dowiedzieliśmy się, że dzisiejszy patriotyzm i walka o ojczyznę może przejawiać się w szacunku do hymnu, flagi i godła. W trosce o naszą piękną polską mowę, o kulturę, tradycję i dobro wspólne, dbanie o czystość ulic i lasów, by wokół nas było jak najpiękniej.
Każdy z nas mógł odpowiedzieć sobie na zadane w trakcie akademii  pytania:
Czy jestem dumny z tego, że jestem Polakiem?
Czy jestem gotów troszczyć się o Ojczyznę?
A razie konieczności walczyć za nią, do ostatniej kropli krwi?

Pracownia komputerowa