Dar z Niemiec Drukuj
    4.jpg W czwartek (15.02), już po raz kolejny, Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej otrzymała od Wspólnoty dla Chorych i Niepełnosprawnych w Polsce z Freiburga (Hilfsgemeinschaft für Kranke und Behinderte in Polen e.v.) sprzęt do pielęgnacji i opieki  nad chorymi i niepełnosprawnymi.
     Wspólnota Hilfsgemeinschaft für Kranke und Behinderte in Polen e.v. od ponad 20 lat, dzięki pomocy darczyńców, służy chorym i niepełnosprawnym, przekazując sprzęt rehabilitacyjny dla Diecezjalnych Caritas oraz instytucji religijnych w Polsce. Symbolem Wspólnoty jest dobry Samarytanin, który jest synonimem dobrego, litościwego i wrażliwego na krzywdy innych człowieka. Przekazany w tym roku sprzęt w postaci 2 łóżek rehabilitacyjnych wzbogaci zasoby wypożyczalni sprzętu rehabilitacyjnego, która służy mieszkańcom archidiecezji.
     Siedzibą wypożyczalni jest Gniezno – Ośrodek Miłosiernego Samarytanina Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej (os. Orła Białego 20), filia znajduje się w Inowrocławiu (przy parafii pw. Świętego Ducha), a potrzebujący mogą wypożyczać dla siebie lub bliskich łóżka rehabilitacyjne, wózki inwalidzkie, kule, ssaki medyczne oraz koncentratory tlenu.

3.jpg4.jpg