Promyki z Chodzieży w Margoninie Drukuj
margonin_26.jpg
W ubiegłą sobotę 10 września bawiliśmy się na festynie „Pożegnanie lata z kapustą”,  zorganizowanym przez Stowarzyszenie „Małe Radości” w Margoninie.
Jak głosiło hasło, tego dnia królowała kapusta, więc można było skosztować  parzychy, bigosu i innychprzysmaków kuchni pałuckiej oraz  zapoznać się z tradycjami pałuckimi, m.in. strojami, haftem, koronkami, odwiedzając liczne stoiska gastronomiczne i handlowe. Na chętnych przygód zorganizowano bieg na orientacje, a dla innych sportowe zmagania z kapustą, tj. drużynowy bieg z kapustą, rzut kapustą do celu, a dla bardziej cierpiwych, strzelanie z łuku lub wiatrówki …. oczywiście do kapusty. Wielka atrakcją dla dzieci  była plenerowa wystawa zabytków motoryzacji, a jeszcze większą możliwość przejażdżki. Każdy znalazł coś dla siebie i nie było czasu na nudę. Dziękujemy Pani Prezes. Monice Bereta za zaproszenie na festyn, który dostarczył nam mnóstwa wrażeń i na długo pozostanie w naszej pamięci. Dziękujemy!!!!