1000 PIERWSZYCH DNI DLA ZDROWIA ZDROWIE NA 6! Drukuj
1000dni_-_logotyp.jpg
W miesiącu październiku w Gnieźnie w Przedszkolu „ ORZEŁKI” Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej  odbyły się już ostatnie zajęcia na temat zdrowego żywienia dzieci do lat 3.
W 4 godzinnych zajęciach  brało udział  17 uczestników.
Na wstępie przypomniano uczestnikom zasady zdrowego żywienia. Następnie odbyło się losowanie przez uczestników potraw, które będą wykonywać podczas zajęć oczywiście w asyście swoich pociech. Po przygotowaniu potraw, nastąpiła wspólna degustacja, wyrażano swe opinie i dokonano wyboru najsmaczniejszej i najzdrowszej potrawy.
Potrawą nr 1 została tarta warzywna, ponieważ spełniła dwie funkcje. Tarta jako danie ale również jako Tort urodzinowy. Pani Patrycja uczestniczka programu obchodziła w tym dniu urodziny. Wyróżnienie otrzymały pieczone ziemniaczki z gziczkiem – o czym zadecydowali najmłodsi uczestnicy.
W październiku i listopadzie w Kruszwicy odbyły się kolejne zajęcia  w ramach projektu „Zdowie na 6!” , poświęcone żywieniu młodych matek i ich dzieci.  Tym razem miały one charakter wykładów oraz warsztatów. Poświęcone były wpływowi spożywania owoców na organizm młodej matki i jej dziecka. Prowadząca, omówiła stawki dzienne jakie powinny spożywać młode matki w okresie ciąży. Podkreśliła, że są one pokarmem niezbędnym, dostarczającym m.in. witaminy C, błonnika, karotenoidy, ułatwiają wchłanianie pokarmów zawierających żelazo. W drugiej części zajęć uczestnicy własnoręcznie przygotowywali sałatkę owocową. Zwrócono uwagę na higienę: mycie rąk, mycie owoców oraz różnorodność składników wchodzących w skład sałatki. Prowadząca zajęcia omawiała przydatność poszczególnych owoców wchodzących w skład sałatki. Uczestnicy zajęć mogli skosztować przyrządzoną przez siebie sałatkę  i przekonać się o jej walorach smakowych.
W tym czasie z zajęć skorzystało 50 osób. Zrealizowano 18 godzin zajęć.
listopad_3.jpg

listopad_2.jpg