Warsztaty kulinarne w DAS- Zdrowie na 6 Drukuj
img_0524.jpg
6 listopada 2014 roku, w kruszwickim Domu Aniołów Stróżów odbyły się kolejne zajęcia dla młodych rodziców w ramach programu „Zdrowie na 6”.
Były to warsztaty kulinarne, w czasie których uczestnicy przygotowywali sałatkę warzywną, uczyli się m.in. zasad higieny i podawania do stołu. Zajęcia były okazją do zadawania pytań dotyczących całego kulinarnego cyklu zajęć które trwają już w kruszwickiej placówce Caritas od kwietnia br. Jeszcze raz przypomniano 6 zasad zdrowego żywienia, jego podstawową piramidę, oraz zapotrzebowanie na poszczególne produkty kobiet w ciąży i dzieci. Nawiazano również znaczenie ćwiczeń fizycznych dla przyszłych matek.
W trakcie zajęć odbył się konkurs na najlepiej przygotowaną kanapkę i plakat na temat zdrowego żywienia. "Najsmaczniejszą" kanapkę przygotowała– Justyna Pankowska a najbardziej "czytelny i rzeczowy" plakat– Daria Kulig.
W wywiadzie udzielonym kierownikowi DAS Piotrowi Olubińskiemu, Angelika Klimaj podkreślała przydatność i znaczenie praktycznej części zajęć. Dużym atutem była możliwość samodzielnego przygotowywania potraw i podawania ich do konsumpcji, przestrzegając zasad higieny i zasad estetyki. Inna uczestniczka zajęć– Anna Antkowicz, doceniła wszelkie teoretyczne jak i praktyczne wskazówki otrzymane na zajęciach, dzięki którym wie jak zadbać o swoje i dziecka zdrowie.

Tekst : Piotr Olubiński
Zdjęcia : Hanna Olubińska