Zdrowie na 6! Warsztaty gastronomiczne w DAS Drukuj
1000dni_-_logotyp.jpg
        W miniony czwartek, 16 października w Domu aniołów Stróżów odbyły się kolejne zajęcia w ramach realizacji zadania „ Zdrowie na 6!”.
Skierowane były one dla młodych rodziców i ich dzieci i podobnie jak poprzednie miały charakter warsztatów Tym razem uczestnicy uczyli się sporządzania smakowitych i zdrowych deserów. Z mąki pszennej z dodatkiem mleka, żółtka, soku malinowego i innych produktów sporządzono budyń a z mąki ziemniaczanej, wody, soku i dodatkowo świeżych owoców pyszny kisiel. Zarówno dla dzieci starszych jak i młodszych budyń i kisiel z owocami może być doskonałym uzupełnieniem codziennej diety i jest chętnie spożywany, np. na podwieczorek. Datkowo zwracano uwagę na higienę, prawidłowy strój, odpowiednie mycie naczyń itp.
Po zajęciach kierownik DAS, Piotr Olubiński przeprowadził rozmowy z uczestnikami warsztatów. Patrycja Kozłowska, była bardzo zadowolona z tego, że nauczyła się sporządzać budyń i kisiel z naturalnych produktów. Stwierdziła, że dobrze jest łaczyć te potrawy z owocami.
Karolina Rudnicka wspomniała, że sporządzony przez nią deser był znacznie smaczniejszy od tego który kupuje na co dzień w sklepie. Była także zadowolona z przebiegu zajęć na których wiele dowiaduje się na temat zdrowego odżywiania.

Tekst: Piotr Olubiński
Zdjęcia: Hanna Olubińska