Zdrowie na 6! - cz.I Drukuj
1000dni_-_logotyp.jpg
               Caritas A.G. w ramach konkursu grantowego „1000 pierwszych dni dla zdrowia”, który organizuje Fundacja NUTRICIA wspólnie z Federacją Polskich Banków Żywności, jako jedna z 20 organizacji w Polsce będzie realizowała projekt: Zdrowie na 6!
           Realizowany on będzie na terenie 3 miast: Gniezna, Chodzieży i Kruszwicy do końca 2014 roku. W Gnieźnie na terenie Przedszkola Orzełki Caritas A.G. na os. Orła Białego 20; w Chodzieży na terenie placówki Świetlicy Środowiskowej Caritas A.G.; w Kruszwicy w placówce Dom Aniołów Stróżów Caritas A.G.

Jego celem jest kształtowanie poczucia odpowiedzialności za zdrowie swoje, rodziny, swojego środowiska oraz zachęcanie do zdrowego odżywiania dzieci w wieku do lat trzech.

Niniejszy cel realizowany będzie poprzez działania edukacyjne oraz promocję na temat sześciu złotych zasad żywienia.

W ramach działań edukacyjnych odbędą się w każdym mieście począwszy od maja zajęcia ze specjalistą ds. zdrowego żywienia oraz specjalistą ds. laktacji. Z tego typu zajęć skorzysta w sumie ok. 150 osób, w tym: 30 kobiet w ciąży, 20 matek karmiących, i ok. 100 osób - rodziców i opiekunów dzieci do lat 3. Z każdego powiatu po 50 osób.

W okresie wakacyjnym natomiast będziemy promować prawidłowe zachowania żywieniowe - wykorzystamy do tego celu atrakcyjną formę, użyteczną każdego dnia: plakaty, naklejki na samochód, zakładki do książki, magnesy na lodówkę, puzzle. Znajdzie się na nich informacja o 6 złotych zasadach żywienia dzieci (szczegóły 6 zasad w materiałach – ulotki, książeczki, plakaty, itp.)

1. Prawidłowe żywienie w ciąży

2. Wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka

3. Zbilansowana dieta dziecka

4. Odpowiednia ilość witaminy D przez cały rok