Posumowanie działalności kruszwickiego Klubu Seniora Drukuj
klub_seniora.jpg
         Uroczystą mszą świętą, zabawą i wręczeniem honorowych dyplomów kruszwicki Klub Seniora zakończył swą 16-miesięczną działalność prowadzonej dzięki dotacji FIO "Starość- Młodość- Bank Wymiany Inspiracji"
         Była też okazja do wspomnień i podsumowań. W okresie od czerwca 2012 do września 2013 r. seniorzy spotykali się 164 razy. Zajęcia miały bardzo różny charakter. W części edukacyjnej obywały się m.in. lekcje j. hiszpańskiego, kurs fotograficzny, kurs haftu kujawskiego, nauka form teatralnych, warsztaty plastyczne. Dużym powodzeniem cieszyły się zajęcia gastronomiczne. Można było się także dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy dotyczących zdrowego żywienia, dekoracji stołu i potraw. W siedzibie Klubu odbywały się także bale (w tym Bal Sylwestrowy), karaoke, grille, pokazy filmów z DVD, rytmika i imprezy okazjonalne (np. Andrzejki, uroczysta Wigilia), chętnie grano także w gry planszowe. Seniorzy dbali aktywnie o zdrowie uprawiając nordic walking, spacerowali po Kruszwicy (byli np. na Mysiej Wieży, zwiedzili Astrobazę, odbyli rejs statkiem "Rusałka"). W siedzibie Klubu występował Nadgoplański Zespół Folklorystyczny, zespół wokalno-instrumentalny z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego oraz zespół Klubu Seniora z Brześcia. Częstymi gośćmi w Klubie była młodzież z Domu Aniołów Stróżów. Punktem kulminacyjnym zajęć był występ Klubu w Gnieźnie na Ogólnopolskim Zjeździe Szkolnych Kół Caritas i Europejskim Dniu Solidarności Międzypokoleniowej, który odbył się 15.06.2013 roku
       Członkowie Klubu bardzo chętnie wyjeżdżali poza Kruszwicę. Zwiedzili Toruń, Gniezno, Sanktuarium w Markowicach, uczestniczyli w Lednicy Seniorów, ponad 30 razy jeździli do Inowrocławia by pójść do kina, na basen czy zagrać w kręgle.  Pamiątkowe dyplomy otrzymały osoby odpowiedzialne za sprawną pracę Klubu: Hanna Olubińska- Lider Lokalny, prowadząca zajęcia i przygotowująca seniorów do występów, Łukasz Sochowski- rytmika, taniec, muzyczna oprawa imprez, Danuta Kubiak - zdrowe żywienie, zajęcia gastronomiczne, Renata Dudek- j. hiszpański, Dorota Pronobs-  warsztaty fotograficzne, Mirosława Cholewa- zajęcia plastyczne, Henryka Derezińska- ucząca haftu kujawskiego, Mateusz Chojnacki- pomoc w przygotowaniu imprez i kierownik DAS - Piotr Olubiński - udzielający wszechstronnej pomocy w organizacji zajęć.
Kruszwiccy seniorzy, mimo zakończenia programu wynikającego z dotacji FIO, postanowili spotykać się nadal, bo Klub stał się dla nich drugim domem i pozwala spędzać pożytecznie czas wśród przyjaciół.

Tekst i zdjęcia: Piotr Olubiński
Dotacja FIO - "Starość-Młodość-Bank Wymiany Inspiracji"