Dobra Propozycja na Prowadzenie obowiązkowych zajęć pozalekcyjnych Drukuj

logo.jpgCaritas Polska, w porozumieniu z Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej, mając na względzie chrześcijańską formację oraz kształtowanie postaw miłosierdzia wśród dzieci i młodzieży prosi o zachęcanie katechetów do zakładania Szkolnych Kół Caritas.
Każdy nauczyciel (również nauczyciel katecheta) od 1 września 2009 r. zobowiązany jest prowadzić obowiązkowo zajęcia pozalekcyjne dla uczniów w wymiarze 1 godziny tygodniowo. Zajęcia opiekuńczo-wychowawcze powinny być przeznaczone m.in. na zajęcia zwiększające szanse edukacyjne uczniów: na pracę z uczniem zdolnym lub z uczniem mającym trudności w nauce oraz na zajęcia rozwijające zainteresowania uczniów.

Zachęcamy, aby nauczyciele katecheci tę w/w godzinę przeznaczyli na prowadzenie Szkolnego Koła Caritas.

Szkolne Koło Caritas (SKC) jest organizacją uczniowską działającą na terenie szkoły (podstawowej, gimnazjum, szkoły ponadgimnazjalnej), która włącza się w działalność charytatywną, opiekuńczą i wychowawczą prowadzoną przez Caritas diecezjalną i parafialną. Każde koło posiada swego opiekuna. Jest nim zazwyczaj nauczyciel danej szkoły (często katecheta, pedagog szkolny, wychowawca), który odpowiada za działalność koła wobec władz szkolnych i Caritas. Jego rola polega na inspirowaniu działalności charytatywnej, czuwaniu nad realizacją programu wychowawczego koła, reprezentowanie go wobec dyrektora szkoły oraz dyrektora Caritas diecezjalnej, zapewnienie bezpieczeństwa jego członkom podczas akcji i spotkań. Zajmuje się on sprawami organizacyjnymi i wychowawczymi.
Nad kołem opiekę duchową pełni kościelny asystent koła. Jest nim zazwyczaj proboszcz lub ksiądz katecheta. Czuwa on nad formacją religijno-moralną członków koła oraz współpracą z Caritas parafialną lub diecezjalną. Asystent kościelny umacnia chrześcijańską motywację działalności koła oraz propaguje ideę miłosierdzia chrześcijańskiego i czynnej miłości bliźniego.

Wspólnie wykorzystajmy potencjał dobra ukryty w młodych!
• Katecheto! Pomóż dzieciom i młodzieży odnaleźć w sobie siłę dobra.
• Wspomóż rozwój wolontariatu wśród młodzieży.
• W Archidiecezji Gnieźnieńskiej działa  tylko 20 SKC, podczas gdy w innych diecezjach  obecne są  w 80% szkół – czas to zmienić.

Jeśli masz pytania dzwoń  61 425 57 82 – Lucyna Muniak

pobierz wniosek o założenie Koła