"Wierzę i uczę się kochać" -  Ogólnopolski Zjazd Gnieźnieński Szkolnych Kół Caritas Drukuj
     2013-06-15-22-20-21.jpg    Prawie półtora tysiąca młodych ludzi, członków Szkolnych Kół Caritas w całej Polsce przybyło 15 czerwca w pielgrzymce do grobu św. Wojciecha. Spotkaniu przyświecało hasło „Wierzę i uczę się kochać”. Zjazd zorganizowano w Roku Wiary w  Gnieźnie, w kolebce państwowości oraz w miejscu chrztu Polski
-  To właśnie w tym miejscu swój początek ma Polska i Kościół w Polsce i tutaj przechowywane są relikwie św. Wojciecha, którego męczeńska śmierć przypieczętowała chrzest naszej Ojczyzny. Zaprosiliśmy Szkolne Koła Caritas do Gniezna, by właśnie tutaj, u źródeł wiary w naszej Ojczyźnie, wspólnie się modlić, lepiej poznać i pokazać, że troska o innych daje człowiekowi, niezależnie od jego wieku, naprawdę wiele radości- tłumaczył ks. Krzysztof Stawski, dyrektor Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej. - Chcemy też zachęcić wszystkie dzieci i ich rodziców do włączania się w dzieła miłosierdzia i działalność Szkolnych Kół Caritas – mówił.
     Pielgrzymkę rozpoczęło zawiązanie wspólnoty na Placu św. Wojciecha i Msza św. w katedrze gnieźnieńskiej, której przewodniczył ks. arcybiskup senior Henryk Muszyński. Po południu młodzi ludzie, z relikwiami świętych i transparentami, przeszli w marszu ewangelizacyjnym ulicami Gniezna manifestując swoją wiarę, przywiązanie do chrześcijańskich wartości i zachęcając do włączania się w dzieła miłosierdzia. Wspólnie z młodymi ludźmi w marszu podążali ich opiekunowie, nauczyciele i katecheci oraz ks. Marian Subocz, dyrektor Caritas Polska i dyrektorzy Caritas diecezjalnych. Po marszu przyszedł czas na słodkości. Z okazji święta Szkolnych Kół Caritas przygotowano dla wszystkich obecnych na placu ogromny, ponad dwustukilowy tort. Przy torcie zgromadzeni na placu bawili się przy muzyce Arki Noego.
Sobotnie spotkanie zakończyło się w katedrze wysłuchaniem świadectw młodych wolontariuszy i Apelem Jasnogórskim.
Drugi dzień Zjazdu rozpoczął się warsztatami w miejscach noclegów. Młodzież i dzieci wspólnie analizowali „Hymn o miłości” 1 Listu do Koryntian św. Pawła z Tarsu (1 Kor 13,1−13), jako pieśni pochwalnej i próby wytłumaczenia, czym jest miłość.  Zjazd zakończył się uroczystą Eucharystią, której przewodniczył ks. abp. Józef Kowalczyk prymas Polski. -Wierzę i uczę się kochać – takie hasło przyświeca waszemu spotkaniu. To mądre słowa. Zwłaszcza w ustach młodego człowieka, bo wiara uczy kochać, wiara prowadzi do miłości – mówił do młodych Prymas, dodając, że człowiek jest tylko wtedy szczęśliwy, gdy właśnie z miłości wyda siebie dla innych, gdy rezygnuje z siebie, aby innym służyć. Nigdy nie bójcie się być dobrzy! Nigdy nie wstydźcie się być dobrzy! W wierze w Chrystusa jest siła do miłości! Nie zgubcie jej nigdy! A jak Wam będzie trudno, to wracajcie tu, do Gniezna, do korzeni! Tu nauczycie się na powrót kochać! – mówił abp Kowalczyk. Podczas Mszy św. członkowie Szkolnych Kół Caritas odnowili przyrzeczenia chrzcielne, zostali pokropieni wodą z Jeziora Lednickiego i polskich rzek (Warty, Odry i Wisły), którą wcześniej poświęcił   prymas, a także otrzymali grudki soli jako ewangelicznego symbolu świeżości, młodości i wiary, która się nie psuje.
Opr. L.M.